Facebook – loc public sau spatiu privat?

Săvârşirea unei acţiuni într-un loc public şi săvârşirea aceleaşi acţiuni într-un spaţiu privat poate, în unele situaţii, să însemne două lucruri distincte din punct de vedere juridic. De exemplu, acţiunea poate fi considerată ca fiind infracţiune dacă a fost săvârşită într-un loc public, în timp ce ea nu mai reprezinta infracţiune dacă a fost săvârşită într-un spaţiu privat.

Conform codului penal, locul public este definit prin articolul 184:

Art. 184.

Fapta se consideră săvârşită în public atunci când a fost comisă:

a) într-un loc care prin natura sau destinaţia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nicio persoană;

b) în orice alt loc accesibil publicului, dacă sunt de faţă două sau mai multe persoane;

c) într-un loc neaccesibil publicului, însă cu intenţia ca fapta să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane;

d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu excepţia reuniunilor care pot fi considerate că au caracter de familie, datorită naturii relaţiilor dintre persoanele participante.

Ce se întâmplă însă dacă comitem fapta prin intermediul reţelei de socializare Facebook? Este un spaţiu privat sau este un loc public? Această dilema a fost recent lămurită de către Curtea de Apel Tărgu-Mureş, care, pusă în faţa situaţiei de a analiza o instigare rasistă comisă prin intermediul contului personal de Facebook de către o persoană (care deţinea şi calitatea de funcţionar public), a hotărât că:

[…]Reţeaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuţă postală electronică. Profilul său personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre „prieteni” putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoştea.

Autorul a publicat pe Facebook un îndemn care a fost calificat de către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării ca fiind cu caracter discriminatoriu. Prin contestaţia depusă, una din apararile sale a fost că el se afla în timpul liber (încercând să se debaraseze şi de calitatea publica pe care el o avea), iar pentru propagarea mesajului a folosit reţeaua de socializare Facebook în care doar prietenii îi pot urmări postările, profilul fiind unul restricţionat, inaccesibil celor din exterior.

Ambele apărări au fost respinse. Pentru diferenţa loc public – spaţiu privat, motivarea este în citatul de mai sus. Pentru apararea conform căreia autorul s-ar afla în timpul său liber, folosind un cont prin care nu se arată în clar numele sau calitatea sa publică, instanţa a stabilit că nu se poate face o separaţie între cele două calităţi. O persoană păstrează calitatea de persoană (funcţionar) public(ă) şi în timpul în care nu este efectiv la seriviciu.

Ca o extindere a celor spuse de instanţă, putem concluziona că, în sens juridic, reţeaua de socializare Facebook este doar un instrument prin care autorul îşi lansează mesajul. Ea nicidecum nu acţionează ca un filtru prin care autorul să sufere vreo modificare în ce priveşte calitatea sa. Am putea spune că este echivalentul unei portavoce de care autorul se foloseste (Aşadar ea chiar poate amplifica impactul pe care mesajul să-l aibă, dar mai puţin probabil să-l atenueze).

Un mesaj care, spus pe stradă (deci într-un loc public), constituie o faptă ilicită, va avea aceleaşi consecinţe juridice şi dacă va fi postat pe Facebook.

Instanţa a mai facut o distincţie care trebuie remarcată. Reţeaua de socializare Facebook nu poate fi asimilată unei casuţe postale electronice, dat fiind modul în care ea funcţionează: mesajul nu este destinat cuiva anume ( deci nu poate fi vorba de un mesaj privat ) ci el este lansat undeva “la liber”, urmând ca el să ajungă la toţi cei care, pe baza algoritmilor de funcţionare al reţelei sociale, îl vor recepţiona. O situaţie identica cu a striga într-o piaţă publică, iar cei care sunt în trecere pe acolo ar recepţiona mesajul.

—————————————————-

Ti-a fost de ajutor articolul? Poti sustine ConsilierJuridic.com printr-o donatie apasand butonul de mai jos:

Facebook – loc public sau spatiu privat?
5 (100%) 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *