Ai un website? CEDO spune sa fii foarte atent la comentarii

cedoDacă ai un website care permite utilizatorilor săi să lase comentarii anonime, un sfat înțelept ar fi acela să nu te ascunzi liniștit în spatele unui text de genul “Utilizatorii își asumă responsabilitatea conținutului mesajelor lor”. Cel puțin nu după decizia CEDO de la sfârșitul anului trecut în cauza Delfi AS vs. Estonia cu privire la încălcarea articolului 10 din Convenție (ingerințe în ce privește libertatea de exprimare).

Totul a pornit de la un articol pe care o publicație online din Estonia l-a adăugat pe propriul website în anul 2006 despre o agenție de turism. Acțiunile acestei agenții de turism au atras o anumită furie a clienților săi care s-au folosit de platforma de comentarii pentru a lansa injurii și amenințări la adresa agenției de turism, dar și la adresa proprietarilor, acționarilor și angajaților acesteia.

Respectiva agenție de turism a acționat Delfi AS (societatea care administra publicația online) în instanță, având câștig de cauză. E drept, compensația a fost modică: 320 Euro. Mai departe, Delfi AS s-a adresat CEDO.

Cu privire la cauză, Curtea a reținut următoarele aspecte:

A existat o ingerință cu privire la articolul 10, însă aceasta a avut o bază legală, dreptul la liberă exprimare nefiind unul absolut ci unul care poate fi limitat conform legii, atunci când aduce atingere altor drepturi (mai multe detalii în link-ul din paragraful 1 al acestui articol).

Deasemenea s-a constatat că publicația a luat anumite măsuri în ce privește protejarea de comentarii injurioase (filtre pentru cuvinte vulgare și buton de raportare a comentariilor injurioase), dar aceste măsuri nu au fost suficiente pentru că nu au dus la blocarea lor. Publicația avea deasemenea un text de avertizare, în care utilizatorii/comentatorii erau avertizați că sunt responsabili pentru conținutul mesajelor pe care le adaugă pe site. Nici automatismele și nici mesajul de avertizare nu și-au atins scopul, astfel că mesajele injurioase au fost într-un număr foarte mare. Responsabilitatea există, e adevărat, în sarcina comentatorilor iar Curtea a menționat că agenția de turism s-ar fi putut îndrepta şi împotriva lor, însă acest lucru s-ar fi realizat cu o mare dificultate, dat fiind faptul că majoritatea erau mesaje anonime.

Nu în ultimul rând s-a ținut cont de caracterul comercial al postării mesajelor de către publicaţie. Astfel că, prin postarea articolului și proliferarea injuriilor din comentarii aceasta a realizat un profit comercial (rezultat din volumul de trafic ocazionat de această situație).

Prin urmare, ținând cont și de suma relativ redusă (320 Euro), Curtea a considerat că s-a procedat corect prin responsabilizarea publicației online, considerând că sancționarea ei pentru comentariile injurioase postate prin intermediul platformei sale nu încalcă articolul 10 din Convenție, cu privire la libertatea de exprimare.

Apărarea celor de la Delfi AS a constat în faptul ei n-ar fi făcut altceva decât să pună la dispoziție mijloacele tehnice care să fie folosite de către utilizatori, iar folosirea cu rea-credință a platformei de către aceștia din urmă să cadă în responsabilitatea exclusivă a acestora. Apărare care a fost respinsă.
—————————————————-

Ti-a fost de ajutor articolul? Poti sustine ConsilierJuridic.com printr-o donatie apasand butonul de mai jos:

Ai un website? CEDO spune sa fii foarte atent la comentarii
5 (100%) 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *