Despre sistemul national de alerta terorista

Nivel alerteAtacul terorist asupra publicației franceze de ieri și fuga ulterioară a celor doi teroriști a făcut ca Franța să ridice nivelul de alertă la cel mai înalt nivel. În tot acest timp, în România nivelul de alertă a rămas la fel: Albastru – Precaut. Dar hai să vedem ce înseamnă această culoare, alături de celelalte patru care mai există în Sistemul Național de Alertă Teroristă.

Acesta a fot adoptat în anul 2004 și conține 5 culori: verde, albastru, galben, portocaliu și roșu. Acestea sunt codificate după cum urmează:

VERDE: SCĂZUT (informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că un atac terorist este foarte puţin probabil)

ALBASTRU: PRECAUT (informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist)

GALBEN: MODERAT (informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că există risc terorist general, fiind posibil un atac terorist)

PORTOCALIU: RIDICAT (informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc terorist crescut, fiind probabil un atac terorist)

ROSU: CRITIC (informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc iminent de producere a unui atac terorist)

Așa cum sunt explicate în dreptul fiecărei culori, tipurile de indicatori care sunt luați în calcul pentru a determina nivelul de alertă sunt informațiile disponibile pe care serviciile de informații le adună, la care se adaugă și evenimentele recente la nivel mondial, care ar putea determina anumite reacții sau care contribuie la o tensiune ridicată la nivelul societății (spre exemplu, atacuri sau acțiuni teroriste care tocmai au avut loc).

Încă din 2004, de când a fost implementant, Sistemul Național de Alertă Teroristă a fost constant la nivelul ALBASTRU (Precaut) cu o singură excepție: Summit-ului NATO de la București din 2008. Dat fiind numeroșii oficiali ai țărilor membre NATO care au venit atunci la noi în țară, alerta teroristă a fost ridicată la nivel GALBEN (Moderat).

 

Despre sistemul national de alerta terorista
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *