Calculator oficial pentru taxa de timbru (taxa auto) 2015, conform OUG 9/ 2013

Calculator taxa autoAgenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pune la dispoziția contribuabililor un calculator cu ajutorul căruia oricine își poate calcula singur suma de bani pe care trebuie să o dea pentru celebra taxa de timbru (cunoscută și drept taxa auto). În fapt, deși vorbim de un calculator pentru anul 2015, el este același cu cel din 2014, pentru că nu au avut loc niciun fel de modificări la OUG 9/2013 cu privire la modul în care este calculată taxa

Pentru a-ți calcula cuantumul taxei, tot ce trebuie să faci este să introduci datele mașinii tale. În cazul în care nu te descurci, ne poți adresa întrebări prin intermediul câmpului de comentarii. Conform OUG 9/2013, valoarea taxei în lei se calculează în raport cu cursul de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Valoarea din prima zi lucrătoare a lunii octombrie este de 4,4093 lei/euro și este mai mică față de cea din 1 octombrie 2013, atunci când cei care doreau să achite taxa de primă înmatriculare trebuiau să țină cont de un curs cotat la 4.4485 lei pentru un euro.

În cazul în care calculatorul taxei de timbru pe anul 2015 de mai sus nu este afişat în browserul tău, îl poţi accesa dând click aici.

Ordonanţa de Urgenţă 9/2013 precizează la articolul 4 cine trebuie să achite taxa de timbru:

Art. 4: Obligatia de plata a timbrului intervine o singura data, astfel:

a) cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania si atribuirea unui certificat de inmatriculare si a numarului de inmatriculare;
b) la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul socaterii sale din parcul auto national, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a timbrului, in conformitate cu prevederile art. 7;
c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii;
d) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei de poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Sunt şi maşini exceptate de la plata taxei de timbru. Ele sunt prevăzute în articolul 3 a aceleiaşi ordonanţe de urgenţă:

Art. 3
(1) Timbrul se aplica pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 si N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, cu exceptia:
a) autovehiculelor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
b) autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, repbulicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) autovehiculelor destiante a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;
d) autovehiculelor definite conform RNTR 2 destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.
(2) Exceptia prevazuta la alin. (1) lit. b) se aplica numai pentru un singur autovehicul achizitionat in decurs de 5 ani si atunci cand autovehiculul este in proprietatea persoanei cu handicap.
(3) Modificarile speciale aduse autovehiculelor se inscriu de catre Regia Autonoma “Registrul Auto Roman” in cartea de identitate a vehiculului.
(4) Lista modificarile speciale aduse autovehiculelor este cea prevazuta in RMTR 7.
(5) Autovehiculele dotate cu cutie de viteze care poate functiona in regim automat, detinute de catre persoanele cu handicap, conform alin. (1) lit. b), intra in categoria celor exceptate de la plata taxei, cu conditiile respectarii prevederilor alin. (3).
(6) In categoria autovehiculelor prvazute la alin. (1) lit. d) se incadreaza numai acele autovehicule dotate cu echipamente speciale necesare efectuarii serviciului de ambulanta, medicina, descarcerare sau stingere a incendiilor care sunt inscrise in evidenta serviciilor de ambulanta, a serviciilor mobile de urgena si de reanimare, precum si a inspectoratelor pentru situatii de urgenta. In aceeasi categorie intra si autovehiculele dotate cu echipamente speciale necesare efectuarii serviciilor de ambulanta, medicina sau pentru descarcerare, stingerea incendiilor, detinute de operatorii economici.

Calculator oficial pentru taxa de timbru (taxa auto) 2015, conform OUG 9/ 2013
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *