Procedura de numire a directorului SRI

Vorbeam în urma cu circa 1-2 luni de zile despre atribuţiile pe care le are preşedintele României. Evoluţia din ţara noastră a făcut ca astăzi să fim în faţa unei situaţii noi pe care nu am prevăzut-o în acel articol, dar care are legătură cu atribuţiile preşedintelui statului: demisia directorului SRI şi, pe cale de consecinţă, numirea unui nou director al Serviciului Român de Informaţii.

Serviciul de informaţii funcţionează în baza Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI. Ca prim efect al demisiei directorului SRI, articolul 24 din legea de mai sus prevede înlocuitorul său legal.

ART. 24
Directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi.

Interimatul se va termina atunci când procedura de numire a noului director va fi completă. Procedura este relativ asemănătoare cu numirea șefilor de parchete, doar că în cazul acesta președintele este cel care face propunerea, iar Parlamentul votează efectiv pentru numire.

Așadar, prima acțiune este a președintelui, care după ce găsește o persoană pe care să o considere potrivită, trimite propunerea către Parlament. Aici va avea loc o ședința comună a comisiei (conține senatori și deputați deopotrivă) cu privire la controlul parlamentar asupra SRI, care îl va audia pe directorul desemnat de președinte. Rezultatul audierii va fi consemnat printr-un raport consultativ al comisiei, după care se va trece efectiv la vot în Parlament. Votul va fi dat în ședință comună a celor două camere, conform articolului 65 din Constituţia României.

Procedura de numire a directorului SRI
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *