Cine trebuie sa poarte centura de siguranta in Romania?

Întrebarea de mai sus vine adesea la pachet cu întrebarea: Cine poate să NU poarte această centură de siguranţă pe drumurile ţării noastre?

În rândurile de mai jos vom încerca să răspundem la ambele întrebări, în conformitate cu Codul Rutier actual al României (Lege pe care o puteţi citi în intregime, cu modificările la zi, dând click aici sau şi comanda ca şi carte).

Reglementarea o găsim în articolul 36 al legii amintită mai sus. Alineatul 1 al acestui articol spune că:

(1) Conducătorii de autovehicule și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament.

Analiza acestui articol ne spune că, în Codul nostru Rutier, regula este ca toată lumea să poarte centura de siguranță, urmând a exista anumite excepții tot în această lege sau în altele. Așadar, câtă vreme nu se menționează nicăieri o “scutire” a purtării centurii, obligația de a o purta există.

Ba mai mult, odată cu ultimele modificări, au fost adăugate 3 aliniate după acesta de mai sus prin care se instituie obligații în plus în sarcina șoferului. Acesta trebuie să informeze toți pasagerii de obligația purtării centurii, cât și să se asigure în timpul mersului că pasagerii poartă centura de siguranță, iar în cazul minorilor, că se respectă condițiile în care pot fi transportați (să nu ocupe scaunul din față, dacă au sub 12 ani sau să fie transportați exclusiv în mijloace destinate transportului copiilor dacă au sub 3 ani):

(1^1) Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta trebuie sa informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta in timpul circulatiei pe drumurile publice.
(1^2) Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta au obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate, in conditiile prevazute de regulament.
(1^3) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, in conditiile prevazute de regulament. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Ca să vedem şi cine are dreptul să NU poarte centura de siguranţă, va trebui să ne uitam şi în alte legi. Spre exemplu, daca ne vom uita în Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi, în dreptul obligaţiilor taximetristului vedem că există obligaţia acestuia de a purta centura când nu are client, însă când acesta este în maşină, purtarea centurii devine opţională.

Să înşiram aşadar persoanele care nu sunt obligate să poarte centura:

  • taximetristul (cât timp clientul se află în maşină);
  • instructorul auto (când este în dreapta cu elevul la volan);
  • examinatorul (în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului);
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;

 

Cine trebuie sa poarte centura de siguranta in Romania?
4.43 (88.57%) 7 votes

One thought on “Cine trebuie sa poarte centura de siguranta in Romania?

  1. iertatima ca intervin va rog daca ati vazut vreodata politisti cu centura chiar va rog sau va provoc aduceti dovezi, legea cam lasa de dorit pt unii si nu pt toata lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *