Condamnarile si inceperea urmaririi penale de catre DNA sunt online

De ce acum? De ce doar pe el? De ce pe celalalt nu?

Sunt întrebări pe care le întâlnim la tot pasul atunci când procurorii deschid un nou caz. Dosarele în care sunt implicate persoane publice implică şi componenta presiunii sociale. O parte a comunităţii are un interes să-i “îndulcească” situaţia celui anchetat, în timp ce alta are un interes să-l “înfiereze”. La mijloc este marea masa de oameni care nu au un interes concret, care este adevărata miză a acestor lupte mediatice. În funcţie de tabăra care se mişcă mai bine, marea masa de oameni este manipulată într-o direcţie sau în alta.

Întrebările de la început au exact această menire: să nască îndoieli cu privire la acţiunea care este derulată de către o instituție sau alta. Toate au un element comun: induc ideea că justiția acționează selectiv, eventual chiar la ordinul cuiva. Succesul lor se bazează pe necunoaștere. Când nu ai cunoștință de alte cazuri asemănătoare, ești o pradă ușoară a unor întrebări de genul celor de mai sus, căzând în capcană de a încerca să dai un răspuns la ele. Răspuns pe care nu-l ai câtă vreme nu ești informat.

Anihilarea efectului acestor manipulări este extrem de simplă: în cazul faptelor de corupție, DNA publică comunicate de presă cu privire la toate faptele în care urmărirea penală este începută împotrivă cuiva, în toate cazurile în care trimiterea în judecată are loc și în toate cazurile în care a fost pronunțată o condamnare.

Link-urile sunt următoarele:

1. Condamnări definitive

2. Începeri, trimiteri şi altele.

Se selectează luna și se poate urmări întreaga activitate a Direcției Nantionale Anticorupție. În acest fel, întrebările de mai sus nu vor mai avea obiect, pentru că e foarte ușor de remarcat faptul că instituția lucrează la foc automat și că aproape un fiecare zi un corupt lansează întrebarea “De ce doar eu?”. Iar răspunsul va putea fi: “Pentru că astăzi ți-a venit rândul.” sau “Pentru că astăzi ai fost prins”.

—————————————————-

Ti-a fost de ajutor articolul? Poti sustine ConsilierJuridic.com printr-o donatie apasand butonul de mai jos:

Condamnarile si inceperea urmaririi penale de catre DNA sunt online
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *