Contopirea pedepselor in Noul Cod Penal. Deosebirea fata de Vechiul Cod

Lupta anticorupție a marcat un episod interesant în urmă cu două săptămâni, când a fost pronunțată cea mai severă pedeapsă din acest domeniu: 22 ani de închisoare pentru un judecător corupt. E adevărat, vorbim de o pedeapsă în primă instanță, față de care s-a introdus apel.

Tot atunci s-a văzut puterea Noului Cod Penal de a pedepsi exemplar situațiile în care vorbim de infractori care comit multe infracțiuni. În cazul respectiv a fost vorba de 7 infracțiuni de luare de mită și una de abuz în serviciu. Instanța a stabilit pedepse pentru fiecare în jurul a 7 ani. Asltfel că, la pedeapsă de bază (una din cele 8) s-a adăugat un spor de nu mai puțin de 15 ani, ajungându-se la 22 de ani – pedeapsa finală.

Chiar dacă lucrurile s-ar schimba în apel, acest articol își propune să trateze modul în care s-a ajuns la această pedeapsă și nu vinovăția respectivului inculpat.

Contopirea pedepselor există atunci când un infractor comite mai multe fapte prevăzute de legea penală, primind pedepse pentru fiecare simultan sau succesiv, în situația în care primește una nouă până nu a apucat să o termine de executat pe cea anterioară. Ea presupune că pedeapsa mai grea o absoarbe pe cea mai ușoară (sau pe cele mai ușoare), urmând ca pedeapsa rezultată în urma contopirii să fie pedeapsa mai grea, plus un spor.

Principiul este același în ambele coduri, doar că modul în care se aplică este fundamental schimbat. Dacă în timpul vechiului cod aplicarea sporului era la latitudinea judecătorului investit cu cauza, lucrurile s-au schimbat odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. De data aceasta sporul este fix și este o treime din pedepsele mai mici, așa cum ne spune și articolul 39.

Unitatea şi pluralitatea de infracţiuni

Art. 39

Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni

(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:

a) când s-au stabilit o pedeapsă cu detenţiune pe viaţă şi una sau mai multe pedepse cu închisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă;

b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;

c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;

d) când s-au stabilit o pedeapsă cu închisoare şi o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa închisorii, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii;

e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare şi mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa închisorii conform lit. b), la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii conform lit. c)

În atare condiții, ori de câte ori o persoană este prinsă comițând mai multe infracțiuni, la pedeapsa cea mai mare pe care o va primi pentru una dintre ele se va adăuga încă o treime din toate celelalte adunate. Obligatoriu!

În cazul de la care am pornit, pe lângă pedeapsa de bază de 7 ani, inculpatul în cauză a primit pedepse mai mici însumând nu mai puțin de 45 de ani. O treime din 45 înseamnă 15 ani care s-au adăugat la pedeapsa de bază de 7 ani și astfel a rezultat 22 de ani.

 

Contopirea pedepselor in Noul Cod Penal. Deosebirea fata de Vechiul Cod
5 (100%) 3 votes

3 thoughts on “Contopirea pedepselor in Noul Cod Penal. Deosebirea fata de Vechiul Cod

  1. ba tampitilor cretinilor care ati facut acest cod penal daca eu fac 7 infractiuni de inselaciune cu un prejudiciu de 2100 lei primesc aceas pedeapsa cu ala de face 7 infractiuni de insaleciune de milioane de euro …baaaaaaa juristi in papura care ati facut acest cod penal sunteti penibiliiii……..ducetiva tata la munca nu mai faceti legi ca sunteti degeaba ….

  2. buna va rog foarte frumos sa imi raspundeti la o intrebare daca am primit o pedeapsa cu inchisoare de 6 luni si am mai avut o suspendare de 7 luni care mi a rezultat a face 1 an si o luna iar dupa am mai primit o alta pedeapsa de 1 an si 4 luni care prin contopirea lor mi a rezultat o pedeapsa de 1 an si 4 luni deoarece au fost fapte concurente la care am mai primit un spor de 2 luni rezultand 1 an si 6 luni dar nu sunt in clar de ce mi a mai adaugat inca o data suspendarea de 7 luni ca prin urmare a face 2 ani si 1 luna va rog foarte frumos daca imi puteti raspunde va multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *