Impozitarea bacsisului – Ce trebuie sa stim?

Bacsis

Bacsis

În cursul zilei de ieri, 22 Aprilie 2015, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a introdus o serie de noi reglementări pentru agenții economici în ce privește folosirea caselor de marcat.

Elementul de noutate este însă definirea bacșișului în corpul legii, dar și impozitarea lui. Conform modificării, definiția lui sună în felul urmator:

Bacşişul reprezintă orice sumă de bani oferită voluntar de client,  în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate.

Ca urmare a acestei modificări, bacșișul va trebui să fie trecut la rândul său pe bonul fiscal (pe unul distinct). Agentul economic va trebui să opteze, pe urmă, pentru una din cele două variante: păstrează bacșișul în firmă sau îl da mai departe salariaților (situația cea mai întâlnită în practică în acest moment – situație însă care presupunea direct reținerea banilor de către salariați, fără această “birocratizare” a parcursului banilor).

Dacă agentul economic optează pentru păstrarea banilor, impozitarea va fi următoarea:

  • 16% din sumele înregistrate drept bacșiș pe bonurile fiscale;
  • 3% în cazul microintreprinderilor;

În situația în care agentul economic a optat pentru varianta distribuirii sumelor către angajați, acestor sume li se va aplica un impozit de 16%, sumă care va fi reținută la sursă. Distribuirea bacșișului înapoi către angajați va fi făcută pe baza unui regulament de ordine interioară, conform căruia se va stabili cadența (în funcție de zile, în funcție de sume, etc.) Spre exemplu, dacă la finalul unei zile în care bacșișul însumat este de 100 de lei, acesta va fi predat împreună cu restul banilor încasați. Presupunând că prin regulamentul de ordine interioară s-a stabilit distribuirea bacșișului la ieșirea din tură, la sfârșitul turei angajatul va primi suma de 84 de lei. Restul până la 100, 16 lei, reprezentând valoarea aferentă procentului de 16% va fi reținută de către angajator în vederea virării către bugetul de stat.

Dacă până în acest punct lucrurile nu par oarecum complicate, lucrurile se complică în momentul în care Guvernul se preocupă de posibilitatea angajaților de a nu declara bacșișul. Astfel, pe lângă cota de impozitare s-a mai adus și alte modificări cu privire la obligația angajaților de a declara câți bani au în posesie în momentul în care intră în tură, câți bani au când ies din tură și, modificările de peste zi ale acestor sume.

Operatorul economic va avea obligația să asigure înregistrarea banilor deţinuţi de angajaţi la ora începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali. Astfel, în cazul unui control, eventualele sume de bani găsite în plus față de sumele înregistrate, să nu poată fi justificate ca fiind banii aparținând angajaților.

Angajații operatorului economic vor avea obligația să prezinte la solicitarea organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unde își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru.

Impozitarea bacsisului – Ce trebuie sa stim?
5 (100%) 3 votes

2 thoughts on “Impozitarea bacsisului – Ce trebuie sa stim?

  1. Cu impozitarea bacsisurilor vor aranja bugetul statului.Asta si problema primarului de la Iasi este cea mai arzatoare, cei care au furat milione in euro mersi sunt lasati in pace..Rusine ce se intampla in tara.

  2. O intrebare si daca se poate si un raspuns…impozitul pe “bacsis” retinut la “sursa” se declara in declaratia 100 ?/ si cum??sau ramane sa il declare salariatul la finele anului??O zi buna si multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *