Ce trebuie sa stii cand initiezi/semnezi o petitie online?

petitie[1]În ultimele zile în spațiul public al României a circulat o petiție în care oamenii cereau ca o instanță să aresteze preventiv șapte persoane care sunt inculpați într-un dosar penal sub bănuiala că ar fi violat o persoană. Utilitatea juridică a petiției respective a fost analizată deja aici de către membrul CSM Cristi Dănileț. Dincolo de analiza punctuală, cred că se impune și o analiză în general a petițiilor online și a efectelor lor juridice.

Valoarea juridică

Un astfel de tip de demers nu are valoare juridică decât în ce privește câteva excepții pe care legea le reglementează expres: strângere de semnături pentru inițierea unui referendum la nivel național, inițiere legislativă cetățenească, inițiere proiect de hotărâre de consiliu local, etc.

În toate aceste cazuri legea prevede niște condiții de formă și, bineînțeles, mult mai multe detalii de identificare a persoanei decât formularul platformei online care găzduiește respectivul serviciu de găzduire a petițiilor online. Nu în ultimul rând, semnătura fiecărui cetățean în parte – semnătura care nu poate fi reprodusă online.

Obiectul unei petiții

Chiar și așa, rămâne utilitatea socială a unei astfel de presiuni. Faptul că 394 242 (numărul de semnatari din acest moment) de persoane s-au pronunțat în favoarea unui lucru este demn de a fi luat în seamă de factorii decidenți. Cu o condiție! Să le permită legea. În cazul unui judecător, legea nu îi permite să judece pe altceva decât textul de lege. Astfel că, o petiție care impune unui judecător să aibă o anumită conduită nu poate să-și atingă scopul. Utilitatea ei este zero câtă vreme cel care o inițiază nu o face cu privire la un obiect susceptibil de a putea determina schimbarea dorită.

Destinatarul petiției

Că și o continuare firească a ultimului paragraf, în strânsă legătură cu obiectul petiției este destinatarul său: dacă solicitarea merge către un funcționar public care nu are facultatea de a acționa altfel decât în baza unei legi stricte, utilitatea petiției rămâne zero, indiferent de cât de mult și-ar dori respectiva persoană să țină seama sau nu de dorința semnatarilor. Ba mai mult, ar comite chiar infracțiunea de abuz în serviciu, de exemplu.

Spre exemplu, am putea face o petiție prin care să solicităm primarului să promoveze o anumită lucrare de infrastructură (el având această posibilitate din punctul de vedere al legii sub care își desfășoară activitatea), dar nu ar avea sens să facem o petiție în care să solicităm unui judecător să adopte o anumită conduită câtă vreme el poate dispune numai în concordanță cu textul Codului de Procedură Penală, în speță de față.

Solutia?

Dacă nu putem face o petiție prin care să solicităm judecătorului să adopte conduita dorită, putem îndrepta cererea către eventuala adevărată problemă: legea după care el lucrează.

În cazul de față, prezenta petiție ar fi avut sorți de izbândă dacă ar fi fost îndreptată către Parlamentul României, eventual îmbrăcând formă unei inițiative legislative cetățenești prin care petiționarii să ceară schimbarea acelei părți din legislație care consideră ei că a permis presupușilor violatori să scape.

 

Ce trebuie sa stii cand initiezi/semnezi o petitie online?
5 (100%) 11 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *