RIL admis: exercitarea profesiei de avocat in afara UNBR este infractiune

Inalta Curte de Casatie si Justitie se pare ca a pus capat ieri telenovelei barourilor paralele prin solutionarea RIL-ului (recurs in interesul legii) promovat de prim-procurorul parchetului general al Romaniei prin care s-a stabilit ca exercitarea profesiei de avocat se poate face numai in interiorul entitatilor care fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea 51/1995 (Legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat).

Urmatorul pas este motivarea deciziei instantei si publicarea sa in Monitorul Oficial. Dar pana in acesl punct, minuta pare sa graiasca suficient cu privire la solutia data:

Fapta unei persoane care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută de art. 348 Cod penal.

In Romania avocatii fac parte din barouri judetene care sunt grupate sub egida Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, persoana juridica de ordin public, conform legii 51/1995.

In paralel a fost infiintat insa asa numitul “Barou Constitutional” in anul 2002, care prin mai multe decizii controversate a reusit sa dobandeasca personalitate juridica si sa functioneze pana in prezent in paralel cu UNBR, bucurandu-se de o practica neunitara a instantelor la nivelul intregii tari, caz pentru care a si fost nevoie de transarea situatiei prin intermediul prezentului RIL. Practic erau trei situatii: unele instante recunosteau calitatea de avocat si membrilor acestui asa zis “barou”, altele nu, in timp ce altele considerau mandatul ca fiind unul dat unui neavocat.

In Romania exercitarea unei profesii fara a avea acest drept constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Modul ambiguu in care era interpretata existenta barourilor alternative a facut ca si deciziile cu privire la condamnarea membrilor acestor “barouri” sa nu poata fi transata clar si fara echivoc. Ori RIL-ul exact asta pare sa clarifice: oricine practica profesia de avocat fara sa apartina la o entitate recunoscuta legal de legea 51/1995 va comite infractiunea de exercitare a unei profesii fara sa aiba acest drept.

RIL admis: exercitarea profesiei de avocat in afara UNBR este infractiune
4.43 (88.57%) 7 votes

2 thoughts on “RIL admis: exercitarea profesiei de avocat in afara UNBR este infractiune

  1. Acest articol a fost postat de o persoana care nu detine cunostinte minime de drept si nu s-a informat concret inainte. Ar trebui o lege pentru cei care dezinformeaza publicul.

    • Si noi am putea spune ca acel comentariu de mai sus a fost postat de o persoana din Baroul Bota in lipsa unor argumente care sa contrazica flagrant articolul de mai sus, asa cum sustineti 🙂 Le asteptam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *