Constitutia Romana vs. primirea refugiatilor conform cotelor obligatorii

refugiatisirieni[1]Fenomenul refugiatilor este unul dintre cele mai inflacarate subiecte din spatiul public din ultima vreme. Lumea e impartita intre doua tabere: cei care sunt in favoarea primirii refugiatilor conform cotelor obligatorii si cei care se opun categoric acestei masuri.

Fara a dori sa luam partea uneia dintre tabere sau a celeilalte, astazi vom aborda un argument pe care il folosesc cei anti, dar strict dintr-o perspectiva juridica. Este vorba de Articolul 3, aliniatul 4 din Constitutia Romaniei:

(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

Ca si background amintim faptul ca in urma cu aproximativ o saptamana Consiliul JAI (consiliu format din ministrii de Justitie si de Afaceri Interne ai statelor membre ale Uniunii Europene – consiliu care dezvolta cooperarea si politicile comune privind diferite chestiuni transfrontaliere) a propus un mecanism de relocare a persoanelor care au nevoie de protectie internationala (refugiatii din zonele de razboi ale Orientului Mijlociu, in special Siria), astfel incat sa se ia presiunea de pe statele cele mai afectate de valul de persoane, urmand ca ea sa fie distribuita proportional la nivelul intregii Uniuni Europene.

O atare decizie este considerata de tabara anti a celor din Romania o incalcare a articolului 3, aliniatul 4 din Constitutie, cel pe care l-am citat mai sus.

O astfel de interpretare este falsa din doua motive:

Tot conform deciziei amintite mai sus, vor fi afectati de aceasta masura doar cei care fac o cerere in acest sens: de acordare a protectiei internationale. In astfel de conditii nu mai poate fi vorba de “stramutari de populatii straine”. Chiar in Constitutia Romaniei fiind si alte prevederi care am putea spune oarecum impropriu ca deroga de la Art. 3, al 4. Este vorba de articolele 8, al 2 si art 20, al 2:

(2) Dreptul de azil se acordă şi se retrage în condiţiile legii, cu respectarea tratatelor şi a convenţiilor internaţionale la care România este parte.

respectiv

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.

Astfel ca, persoanele respective ar veni in calitate de azilanti, in baza legii 122/2006 care se bucura de protectia primului articol amintit mai sus din Constitutie.

Romania este deasemenea parte in cadrul unor tratate si conventii care protejeaza refugiatii de razboi, astfel ca se activeaza si cel de-al doilea articol din Constitutie enuntat mai sus. In aceste conditii, articolul 3, aliniatul 4 ( cel enuntat la inceputul articolului) nu isi produce efectele cu privire la aceste cazuri.

Este adevarat ca la inceputul dezbaterilor, modul sub care a circulat informatia a fost acela cum ca se vor stramuta fortat imigrantii care au ales ca destinatie Germania, insa acest lucru a fost fie o informatie falsa, fie o speculatie. Conform deciziei JAI nu s-a propus un mecanism care sa forteze Constitutia noastra.

Ramane asadar ca dezbaterea sa se desfasoare cu privire la alte argumente, pentru ca acesta al neconstitutionalitatii cade.

Sursa foto

Constitutia Romana vs. primirea refugiatilor conform cotelor obligatorii
5 (100%) 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *