Despre prescrierea datoriilor la recuperatorii de credite

Pentru cei care NU au nevoie de o introducere in ce priveste fenomenul, sariti direct la paragraful al patrulea.

Preambul

Desi (auto)denumite pompos “recuperatori de creante” sau de credite, in realitatea juridica romaneasca nu exista acest termen. Firmele care cumpara creditele neperformante de la banci, retele de telefonie mobila sau alte entitati nu se disting din punct de vedere legal de o firma obisnuita. Cele de notorietate sunt: Kruk Romania, Suport Colect, EOS KSI Romania, Sauman, ICS, etc.

Practic, in momentul in care se aduna un numar de rate care au devenit scadente, in functie de politica bancii/firmei, creditul este declarat scadent in intretime (in general exista o prevedere in contractul bancar care permite acest lucru), urmand ca el sa fie cesionat firmelor date exemplu mai sus. Suma in general este una foarte mica in raport cu valoarea totala a creditului (in jur de 5% din suma) tocmai pentru ca exista un risc real ca banii sa nu poata fi recuperati.

Trebuie mentionat de la bun inceput ca executarea silita este atributul exclusiv a executorului judecatoresc si ea poate fi executata numai in limitele unor proceduri clar definite de catre Codul de Procedura Civila. Astfel ca orice amenintare care ar veni din partea respectivei firme in acest sens trebuie tratata cu IGNORANTA, ori chiar cu o plangere penala daca ea este de asa natura incat sa se indeplineasca conditiile unor infractiuni, cum ar fi Art. 208 Hartuirea. Dar pentru ca acest articol nu isi propune sa acopere toate problemele care s-ar putea ivi in relatia cu firmele de recuperare de creante, o sa tratam in continuare doar problema prescriptiei. Pe acestea le vom trata intr-un articol viitor.

Despre prescriptie

Legea romana sanctioneaza pasivitatea celui care este in drept sa si-l valorifice. In cazul unei creante cum ar fi cele descrise mai sus, termenul in care cel care a imprumutat trebuie sa actioneze in vederea recuperarii imprumutului este de trei ani. Dupa acest termen intervine prescriptia, ceea ce face ca dreptul lui la actiune sa inceteze. Datoria ramane, insa creditorul nu mai poate apela la structurile statului (implicit la executorul judecatoresc) in vederea recuperarii ei, chiar fortate.

Atentie! Invocarea implinirii termenului de prescriptie poate fi facuta doar de catre cel in favoarea caruia curge. In acest caz, de catre cel imprumutat. Chiar daca instanta ar lua la cunostinta ca datoria s-a prescris, ea nu poate invoca prescriptia din oficiu, fiind un drept exclusiv al celui in favoarea caruia curge, care trebuie sa solicite expres acest lucru. Acest lucru reiese clar din Codul Civil:

Art. 2512

Invocarea prescripţiei de partea interesată

(1) Prescripţia poate fi opusă numai de cel în folosul căruia curge, personal sau prin reprezentant, şi fără a fi ţinut să producă vreun titlu contrar ori să fi fost de bună-credinţă.

(2) Organul de jurisdicţie competent nu poate aplica prescripţia din oficiu.

(3) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile chiar dacă invocarea prescripţiei ar fi în interesul statului sau al unităţilor sale administrativ-teritoriale.

 

Despre intreruperea prescriptiei

Dupa cum am spus, prescriptia este o sanctiune a pasivitatii celui in drept sa-si valorifice dreptul. Asadar, nu un mijloc prin care cel dator sa fuga de raspundere. Cata vreme cel care a imprumutat a facut demersurile prevazute de lege, prescriptia este intrerupta, urmand a incepe sa curga din nou. Cu alte cuvinte, de fiecare data cand actioneaza in vederea recuperarii datoriei, vor incepe sa curga alti 3 ani pana la prescriptie.

Pentru a stabili daca o prescriptie a avut loc sau nu, trebuie avut in vedere si urmatorul lucru, dat fiind contextul in care ne aflam: stabilirea datei cand prescriptia a inceput sa curga, in raport cu data de 1 Octombrie 2011 – aceasta data fiind data la care a intrat Noul Cod Civil in vigoare. Orice prescriptie care a inceput sa curga inainte de aceasta data va fi reglementata de Vechiul Cod Civil, in timp ce acele prescriptii ulterioare acestei date vor fi reglementate de Noul Cod Civil.

In functie de acest criteriu avem urmatoarele cauze care intrerup prescriptia:

Art. 1865 Vechiul Cod Civil

Intreruperea civila se opereaza:

 1. printr-o cerere facuta in judecata, fie introductiva de instanta*) sau numai incidenta intr-o instanta deja inceputa;
 2. printr-un act incepator de executare, precum sechestrul (saisie) sau cererea executiei unui titlu carui legea recunoaste puterea executorie;
 3. prin recunoasterea de catre debitor sau posesor a dreptului celui in contra carui prescrie.

Art. 2537

Cazurile de întrerupere a prescripţiei

Prescripţia se întrerupe:

1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;

2. prin introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare, prin înscrierea creanţei la masa credală în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori ori prin invocarea, pe cale de excepţie, a dreptului a cărui acţiune se prescrie;

3. prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată până la începerea cercetării judecătoreşti; în cazul în care despăgubirile se acordă, potrivit legii, din oficiu, începerea urmăririi penale întrerupe cursul prescripţiei, chiar dacă nu a avut loc constituirea ca parte civilă;

4. prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere;

5. în alte cazuri prevăzute de lege.

 

Oricare dintre actiunile de mai sus realizate de catre firma de recuperare intrerupe prescriptia si face ca un nou termen de prescriptie sa inceapa sa curga din acel moment. Insa, daca respectiva actiune este la mai mult de 3 ani de la data scadentei, a cesiunii, ori a ultimei rate platite, exceptia prescriptiei poate fi invocata si instanta va respinge actiunea firmei de recuperare.

Contestatia la executare

In practica, cazul cel mai intalnit este acela in care firma de recuperare, dupa ce obtine titlul executoriu, se adreseaza executorului judecatoresc in vederea efecutarii executarii silite de catre acesta. Indiferent ce scrisori/notificari au fost facute de firma de recuperare pana in acel moment, cata vreme cel imprumutat nu recunoaste datoria, sau fata de el nu se executa niciun act din cele descrise de mai sus, termenul curge in continuare. Astfel ca, daca executarea silita este ceruta dupa ce au trecut cei 3 ani, solutia este contestatia la executare care se introduce la judecatoria de care apartine sediul executorului judecatoresc. Prin aceasta contestatie la executare se va invoca exact prescrierea creantei si se va cere anularea executarii silite. Bineinteles, ca de la caz la caz, se vor putea cere si alte lucruri, in functie de deficientele care mai exista.

Trebuie mentionat faptul ca in aceasta perioada executarea silita nu este suspendata, executorul putandu-si duce la indeplinire mandatul. Suspendarea necesita o procedura separata, plus plata unei cautiuni, in functie de suma datorata. Daca creanta este recuperata in acest timp de catre executorul judecatoresc, dupa solutionarea contestatiei la executare si anularea executarii silite se poate face actiune prin care aceasta sa fie intoarsa si, practic, sa va primiti inapoi ce v-a fost executat.

Atentie! Contestatia la executare se poate face in 15 zile de la comunicare. Pentru orice intrebari sau nelamuriri puteti folosi campul de comentarii, dar mai indicat ar fi sa gasiti un avocat repede.

Despre prescrierea datoriilor la recuperatorii de credite
4.26 (85.26%) 19 votes

54 thoughts on “Despre prescrierea datoriilor la recuperatorii de credite

 1. Cu parere de rau va aduc la cunostinta ca exceptia prescriptiei debitului este o exceptie de ordin public, este reglementata separat de C.civ si POATE fi invocata de catre instanta DIN OFICIU. Ba mai mult chiar de cele mai multe ori se invoca din oficiu. Spor la Invatat !

  • Daca tot ne-ati urat spor la invatat, o sa va rugam sa indicati si de unde anume sa invatam. Din codul civil se pare ca am invatat ceva ce contrazice ce ati spus dvs.

   Daca ne indicati un temei, cu mare drag invatam lucrurile care ne-au scapat.

 2. Buna seara,

  In 2007 a fost facut un abonament la o firma de telefonie mobila, in 2008 nu s-au mai platit 2 facturi (abonamentul a fost folosit de altcineva decat titularul) acum in 2015, am primit instiintare de la recuperatori cum ca datoria a fost preluata de ei. Intre timp nu am primit nici un mesaj/plic/email. Cum putem proceda in cazul de fata? Datoria a crescut de la 98 lei in 2008 la 1350 in 2015.
  Multumesc anticipat!

  • In 2010 mi a expirat contractul cu cosmoteul si mi a ramas i factura restanta de 150 de lei am fost sunata azi de o firma de recuperare ca am o restanta de 2300 la ei …. la cat timp se prescrie datoria

 3. Dacă poate cineva elaborat precizarea din C.civ.: ,prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere;. Ce să intelegem prin orice act ? Dacă recuperatorii au cumpărat o creanta acum 12 ani si la un interval de 2 ani trimite câte un SMS sau scrisoare, înseamnă că acum după 12 ani creanta încă nu este prescrisa ?

  • Prescripție se prelungeste prin somatie si titliu executoriu. Acestea se lasa de obicei in cutia postala. Afisarea lor poate fi si pe internet nu doar pe usa. La creantele expirate, prescrise, tot vor încearcă sa te faca sa o recunosti, adică sa iti asumi suma datorată de obicei la telefon, daca nu esti cumva dispus sa semnezi ceva hartii. Desi nu au voie ,bazandu-se pe neștiința persoanei si hartii de intimidare . Vorbesc doar de cele debitele prescrise. O zi buna.

 4. Am o intrebare la Dumneavoastră
  In 2005 am facut un credit de nevoi personale…am platit 5 ani de zile fara sa intarzii macar o zi..in 2010 mi.am pierdut slujba si nu am mai platit..prin 2014 m.am trezit cu conturile blocate si instiintare de la executorul judecatoresc poprire pe venituri etc..
  Intre timp am plecat din tara iar la adresa unde locuiam nu am mai primit nimic …In 2014 m.am casatorit iar sotia mea are o casa in rate prin programul prima casa pe 25 de ani luata inainte de casatorie..
  In ce fel executorul poate executa casa aceasta si peste cat timp?
  Va multumesc anticipat

  • Ar trebui sa stati linistit in legatura cu acea casa. Executorul se va putea indrepta doar impotriva bunurilor si veniturilor dvs.

 5. Bună seara,

  În 2005 a fost făcut un împrumut la bancă (nevoi personale) pe 10 ani , unul mic(3.000 lei noi),din care a fost plătit în jur de 500-600 lei, apoi urmând să rămân fără loc de muncă. Între timp am fost plecat în străinătate,”uitând de aceasta datorie” mi-am continuat rezolvarea problemelor pentru care am făcut și împrumutul, după 5 ani am fost înștiințat că datoria mea a fost cumpărată de ” recuperatori ”. Continuând pe această informație mi-a fost dat un anume cont bancar unde să depun bani, pentru datorie, unde m-i s-a precizat că pot depune cât pot(deci nu mi-a fixat nicio rată sau altceva) , continuând așa, am mai plătit în jur de 600 lei.
  Iar acum sunt sunat iarași de către recuperatorii , care mi-au făcut oprire pe salariu , spunându-mi să-mi plătesc datoria. Total de acord, trebuie să o fac. Însă , când am fost să văd cum stă treaba, mi-a fost scos în evindență faptul că mai am de plătit 4.400 lei noi. Din datorie de 3.700 lei , (700 lei era dobânda la bancă) plătit în jur de 1.200 lei, să mai am încă 4.400 lei de plătit?
  Plus că , în timpul convorbirei telefonice ,cu ”recuperatorul ”, mi-a fost propusă o ofertă , să-i depun lui personal în cont 2.500 lei și el ma iartă de datorie……
  Întrebările mele sunt următoarele , poate un recuperator să iși ”adauge” dobânzi și/sau comisioane după bunul plac? Și , nu este puțin ilegal să faci o asemenea ”propunere/ofertă” ?

  Dacă mă puteți lămuri cu această problemă, aș fii recunoscător !!

  • Dobanzile curg in continuare, atata ca nu le mai platiti la banca, ci le platit la firma de recuperare. As avea insa rezerve cu plata facuta in cont personal. Cat timp a trecut de la momentul in care ati facut ultima plata catre ei? Daca au trecut 3 ani, nu va mai pot face nimic, dar ei tot vor merge in continuare cu procedura, probabil, incercand sa smulga mai mult de la dvs. Eventual problema se va transa in instanta.

 6. Va rog ajutati-ma cu un raspuns la urmatoarea intrebare.
  Am imprumutat cuiva o suma mare de bani (un var) in care am avut mare incredere. Am facut la notar un contract de imprumut in data de 01.08.2011 cu obligatia ca in maxim un an de zile sa imi restituie banii, adica cel tarziu la 01.08.2012. In acest timp l-am inteles ca nu are bani si am avut incredere in el fiindumi ruda , dar azi m-a luat cu tupeu si mi-a spus ca imi da banii cand o avea. Nu vreau sa ii fac rau , dar vreau sa imi recuperez banii.
  Din ce am inteles , datoria se prescrie dupa 3 ani de la momentul expirarii contractului. Astazi 21.02.2016 contractul este expirat de aproximativ 3 ani si 6 luni. In concluzie nu ma mai pot folosi de contractul de imprumut apeland un executor judecatoresc.

  Intrebarea este urmatoarea : Cum imi pot recupera banii in mod legal ???
  Specific ca nu am cunostinte in domeniul acesta si orice idee imi poate fi folositoare.

  Multumesc anticipat.

 7. Buna ziua. Am avut un card de credit la TBI, am platit cativa ani , apoi nu am reusit sa mai fac plati. Ultima plata a fost facuta in 2009. Cei de la TBI au mai trimis notificari la adr, dar eu nu mai locuiest de 6 ani acolo. Intrebarea este daca este sau nu prescrisa datoria? Multumesc

   • Actiuni de natura juridica nu au intreprins. Doar norificari prin care ma ameninta cu executarea si telefone. Va multumesc pentru raspuna. O seara frumoasa sa aveti

 8. Buna seara ! Am avut un card bancar cu BRD in anul 2015 creditare de 4.000 lei. La un moment dat am fost in imposibilitate de plata si nu am mai alimentat cardul (lunar) Nu-mi amintesc exact data ultimei plati, dar presupun ca a fost in anul 2007. In luna decembrie 2015, am constatat ca mi s-a facut poprire din pensie. Astfel am aflat ca s-a dispus poprirea prin incuviintare de catre instanta in favoarea unei firme de recuperatori. Am aflat ca poprirea reprezinta creanta datorata catre BRD (pretentiile fiind pt. o suma mult mai mare) . Am facut contestatie la executare in termen legal, si am invocat inclusiv art. 715 ( NCP) privind prescriptia. Deasemeni am invocat si perimarea deoarece instanta a emis incuviintarea printr-o incheiere cu un an si 6 luni anterior popririi. Am constat insa ca in anul 2011 BRD a obtinut o alta incuviintare de o instanta a altei judecatorii, pentru aceiasi creanta (respectiv acelasi debitor). Am constatat ca cesionarea creantei catre firma de recuperare a fost in luna decembrie 2013. Am termen de judecata in luna aprilie a.c. Am primit chiar astazi intampinarea formulata de recuperator. Va rog sa-mi comunicati daca in raspunsul la intampinare pe care o voi formula, este bine sau nu sa depun dovada ca deja s-a pronuntat in anul 2011 o alta instanta pentru aceiasi creanta dar in favoarea altui creditor . (din calculul meu nu trecuse -ra 3 ani de la pronuntarea primei instante si solicitarea celei de-a doua incuviintare) Va multumesc !

 9. revin la cazul pe care vi l-am relatat in data de 10.03.2016. In mod gresit am mentionat data cand am primit cardul. Deci cardul l-am primit in 2005 nu 2015 cum gresit am scris. Va rog sa ma lamuriti daca este legal sau nu, ca firma recuperatoare sa obtina incuviintari a executarii de la mai multe instante din Bucuresti (Judecatorii de sector) pentru acelasi debit si acelasi debitor. In acelasi sens, intreb daca este legal sau nu, ca cesionarul creantei (recuperatorul) mai poate solicita o alta incuviintare a executarii, dupa ce initial banca (creditorul real) obtinuse cu 2-3 ani inainte o incuviintare a executarii (despre care debitorul nu a avut cunostinta) ??????? va multumesc mult !

 10. Am avut o datorie in 2011la BRD de 600n ron ,pe care nu am putut sa o platesc timp de 2 luni si mi-au vandut datoria la kruk apoi a fost preluata de eos ksi.In acest timp nu am fost dat in judecata ci doar am primit din cand in cand cate o scrisoare de amenintare de la kruk sa platesc datoria.As dorii sa stiu dc datoria se considera prescrisa chiar dc ei au trimis acele scrisori.Va multumesc

 11. In 2006 am avut o firma cu datorii la stat adică bilantul,nu am închiso nu am facut nimic cu ea,am primit notificări de la ANAF ca le datorez bani si atât,ce se poate întâmpla ținându-se cont ca suntem in 2016,multumesc

 12. Buna ziua. Am si eu nevoie de ajutor. In 2007 am facut un imprumut la BRD pana in 2010 am platit la zi ratele, din 2011 sunt plecat din tara si nu am mai platit. Nu stiu ce proceduri de recuperare a datoriei au facut in aceasta perioada. In 2015 am fost nevoit sa-mi schimb CI si bunica mea m-a luat in spatiu, ne mai avand nici un bun mobil imobil in tara.
  In martie 2016 bunica mea a primit o notificare de la un executor judecatoresc pe numele meu ptr creanta din 2007.
  Intrebarea mea este: au dreptul legal executorul judecatoresc sa execute bunurile persoanei care m-a luat in spatiu?
  Va multumesc anticipat!!!

  • Cum adică a primitt bunica dvs. notificare? E o notificare pe numele dvs. primită pe adresa bunicii? Așa e normal, din moment ce acolo vă figurează domiciliul. Iar de acolo vor putea sa ia doar bunurile care vă aparțin, dar îi vor crea neplăceri prin eventuale vizite acolo…
   Dacă sunteți în termenul de contestație la executare (15 zile de la comunicare), atunci exercitați această cale de atac. Poate s-a prescris.

   • Da, notificarea este pe numele meu la adresa bunicii!!!
    Imi puteti spune, va rog, care sunt metodele de verificare daca datoria s-a prescris? Daca o sa iau legatura cu execurorul judecatoresc datoria se poate reactiva???

 13. Buna ziua sotul meu a aviut un credit in 2004 la platit dar cred ca na facut inchiderea acum doua zile am primit un plic de la EOS ca are de platit 3400 de roni dupa 12 ani mentionez ca nu mia venit nimic pana acum nici o notificare nimic vreau sa stiu daca sa prescris sau nu

  • Buna ziua sotul meu a aviut un credit in 2004 la platit dar cred ca na facut inchiderea acum doua zile am primit un plic de la EOS ca are de platit 3400 de roni dupa 12 ani mentionez ca nu mia venit nimic pana acum nici o notificare nimic vreau sa stiu daca sa prescris sau nu creditul a fost la Bank Post

 14. Buna ziua,

  Am contractat un credit de nevoie personala prin anul 2007 iar in anul 2010 am intrat in imposibilitatea de a plati ratele, fapt ce a dus la cresterea exponentiala a sumei de plata.

  Ulterior, prin anul 2012 am incercat sa inchei amiabil aceasta situatie si sa platesc dar am cerut o recalculare, avand in vedere ca suma de plata crescuse de aproximativ 4 ori fata de cea initiala (in conditiile in care pltisem deja mai mult de jumatate din credit). Cei de la respectivul IFN au spus ca nu au ce sa faca in sensul asta si ca creditul meu a fost oricum mutat catre o firma de recuperari. (firma care mi-a trimis o instiintare de executare silita prin anul 2011 dar care nu a actionat ferm niciodata).

  Din anul 2011 pana acum, nu am cunostinta sa mai fi primit vreo instiintare de chemare in judecata sau de executare silita. Intrebarea mea in acest caz: In cazul in care ei nu am mai intreprins nici un fel de actiune din anul 2011 (de la acea scrisoare) pana in prezent, datoria ar putea fi prescrisa? Daca da, cum se poate invoca aceasta prescriptie de catre mine?

  Multumesc anticipat pentru raspuns

 15. Buna ziua,

  In decembrie 2011, un urma unei tranzactii comerciale(intre 2 SRL-uri) clientul ne plateste din greseala o factura de 2 ori. Noi nu am observat la acel moment suma incasata in plus si binenteles nu am returnat suma necuvnenita. Acum clientul isi revendica suma achitata in plus(cca 3700lei). La acest moment putem invoca prescriptia? In acest moment situatia financiara este grevata de alte cheltuieli si investitii in vederea extinderii productiei. Probabil in cca 6-12 luni am putea restituii suma, dar clientul ne cere imperios restituirea sumei necuvenite in cel mai scurt timp posibil. Nu ne-am confruntat niciodata cu o executare silita . La ce ne putem astepta in cazul unei executari silite pt. cca 3700lei?
  Am marea rugaminte daca se poate sa-mi trimiteti un model pentru contestarea executarii, in cazul ca va fi nevoie.

  Multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde!

 16. Buna ziua. In 2006 am avut un card Cetelem de pe care am scos vreo 2000 lei. Am platit vreo doi ani, apoi nu am mai avut posibilitati de plata( ceva operatii, concedii medicale , program redus de munca, salariu mic). Prin aprilie 2012 am primit o hartie de la o firma de recuperare pt respectivul credit. Nu am vorbit cu ei, nu le-am dat nimic. Acum a venit executare silita de la un executor judecatoresc, aprobata de tribunal prin octombrie 2015. Dupa calculul meu dosarul meu a stat la firma de creditare peste 3 ani de zile. Nu cumva sa prescris. Si daca sa prescris si executorul a trimis hartia prin 10 martie, deci de o luna si aproape jumatate se mai poate face contestatie la executare?

 17. buna ziua. in 2007 am facut un credit de nevoi personale la banca am platit ratele in fiecare luna pina in 2009 atunci cind sa lasat cu taieri de salarii. si nu am mai avut posibilitati sa platesc. nu am primit nicio instiintare de la nicio firma de recuperare pina azi dimineata cind am gasit in cutia postala un plic care ma instiitau ca incepe executarea silita.dupa atitia ani .invatati-ma ce sa fac. multumesc anticipat.

 18. Acum aproximativ 5 ani,am făcut un abonament la o companie de telefonie mobila. Ultima plată la abonament a fost în septembrie 2011.Am primit tot felul de telefoane de la Eos Ksi si notificări scrise. Într o notificare primită pe email acum câteva zile scrie ca mi au stabilit un termen de prescripție de 10 ani.E posibil așa ceva? Există vreo șansă ca datoria să fie deja prescrisă si ei doar să incerce să recupereze banii prin tertipuri de genul ăsta?

 19. Bine ati venit la Harry Smith împrumut Compania, noi oferim credite pentru persoane fizice ?i întreprinderi în acest moment; e din întreaga lume, cu o rata a dobânzii foarte mica de 3%. Aveti nevoie de un împrumut de înva?amânt, împrumut de afaceri, acasa împrumut agricol, credit de nevoi personale,,,,,, împrumuturi noastre variaza de la $ 2,000.00 la $ 50,000,000.00, vom împrumuta în euro, lire sterline ?i alte valute, cu o scaden?a maxima de împrumut 10 ani, în func?ie de necesitate suma care ave?i nevoie ca împrumut. Pentru mai multe informatii contactati-ne prin e-mail firma: harrysmith00003@gmail.com
  Toate cele bune
  Harry Smith
  C.E.O

 20. am avut un credit personal in anul 2005 ,rate pe care am platit in fiecare luna ,cateodata cu cateva zile de intirziere.in anul2009 ianuarie am platit ultima rata,dar nu am inchis contul. dupa 8 luni de zile banca mi-a comunicat ca dosarul meu este cesionat la o firma de recuperare unde mi-au spus ca am de paltit o suma e400 de ron ,pt ca nu am platit 9 rate.eu am doveyi,mandate postale platite in fiecare luna,intradevar ar fi trebiut sa platesc max50 ron pentru penalitati,dar nu vor sa ia in considerare 9 rate pe care ei sustin ca nu le-am platit .cema sfatuiti,trebuie sa platesc aceste datorii acum 780 ron,si imi trimite somatii ,ma suna la telefon

 21. Cei de la Kruk ma terorizeaza cu tel desi le-am spus ca nu mai am casa servici tot din cauza lor,a firmelor de recuperare, din cauza unui imprum la Cofidis facut acum 14-15ani cred,prin sms. Un sfat din partea dv m-ar ajuta foarte mult. Mai au dreptul sa cesioneze creante? Am auzit ca nu. Multumesc.

 22. Vreau sa fac o contestatie la executare silita si nu stiu unde sa o depun.
  Judecatoria Jibou jud. Salaj a dat sentinta civila prin care este de acord cu executarea silita ceruta de un executor judecatoresc care este din Baia – Mare jud. Maramures Eu am domiciliul in jud Salaj apartin de judecatoria Jibou iar executorul judecatoresc din Baia – Mare . Unde depun contestatia la care judecatorie

  Multumesc

 23. Buna ziua,
  Ma numesc Calin Luminita si am o rugaminte catre dv.
  Am primit azi, 02 dec. 2016, o instiintare de la judecatoria Zarnesti prin care firma de recuperare Kruk, ma informeaza ca va trece la o executare silita pentru un contract la OTP bank de deschidere de cont, din 29 dec 2006, pentru o restanta de aproximativ 3600 ron( cu tot cu cheltuieli de judecata).
  Eu nu mai stiam nimic de existenta acelei restante, si nu am mai primit nici o instiintare ( deci nu am semnat absolut nimic pe aceasta tema)
  Am inteles ca , chiar daca a mai existat vreo restanta ( de care eu nu imi amintesc) dar au trecut mai mult de 3 ani, incepand cu data de 1 oct 2011, data intrarii in vigoare a noului cod de procedura), pot face contestatie, in vederea prescriptiei. As vrea sa va rog sa ma lamuriti care sunt pasii de urmat in aceasta privinta? Imi trebuie avocat sau pot face singura contestatia la judecatorie? Daca am nevoie de avocat, aveti idee cat ar costa tot demersul necesar? Va multumesc!

  Mentionez ca eu m-am mutat intre timp, adica de vreo 10 ani la un alt domiciliu decat acela trecut pe contractul initial cu OTP Bank, m-am recasatorit si port alt nume.
  In cazul in care nu intreprind nimic si avand in vedere ca eu nu am nimic pe numele meu la noul domiciliu, se poate trece la o eventuala executare silita pe bunuri asa zis comune, dupa o casnicie de 9 ani? Cum pot ei dovedi care sunt bunuri comune pentru a fi scoase la licitatie?
  Va multumesc!

 24. Buna ziua,va rog sa ma lamuriti intr-o problema,
  Sotia mea a facut acum 10 ani un credit la o banca ,respectiv BCR,am platit 1 an dupa aceea nu am mai platit.
  creanta a fost preluata de catre EOS Romania,
  este normal sa primeasca instintari la adresa veche de inaintea casatoriei
  nu am mai fost notificati de aproape 5 ani ,intre timp ne-am mutat in Germania ,este posibil sa fi executat aici,am primit pe 25.11.2016 o instintare ,mentionez ca aceasta a fost trimisa pe fosta adresa dinaintea casatoriei ,in care se specifica ca exista o creanta catre EOS Romania,si chipurile avem o gramada de beneficii daca platim
  la sfarsitul instintarii se spune <datele dumneavoastra cu caracter personal pot fi transmisein acest scop in Germania catre EOS Finance
  este posibil acest lucru

 25. Buna seara, am avut un card de cumpărături de la raiffeisenin 2008,din 2010 nu am mai putut plăti cardul.creanță afost luată de top factoring în iunie 2011 și de la 2500 cât era valoarea cardului s a ajuns la 8900 în 2016 nov.as dori sa știu dacă este normal val.dobanzii (45%) și dacă s a prescris.în tot acest interval am primit doar notificării și somații de plata de la respectiva firma de recuperare…….multumesc

 26. Stimate Domn / Doamna, noi oferim împrumuturi pentru toate scopurile. Înregistrează-te astăzi și de a obține o finanțare în termen de trei zile lucrătoare. – Minim Suma creditului: 5.000,00 – Suma creditului maxim: 500,000,000.00 – Rata dobânzii: 2% din termenii de împrumut este simplu și plăcut. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: (tuerkiyefinansbank@linuxmail.org)

 27. Buna ziua,
  in anul 2009 am facut un imprumut cu buletinul si in 2011 o refinantare, suma era de aproximativ 25000 ron. Am plecat din tara si m-am intors in 2017, am mers la banca sa achit suma restanta si mi-au spus ca nu figurez cu credit la ei. Cum procedez mai departe, vreau sa achit ce datorez iar de la banca nu am primit nici un ajutor in acest sens. In cutia de scrisori am gasit cateva felicitari de la kruk de anul nou si binenteles cu oferte de ajutor 🙂
  Multumesc anticipat.

 28. Am luat si eu un credit in 2012 in valoare de 10000 lei .Intre timp am divortat si am plecat din tara.Ratele le-am platit cam un an jumate din cinci ,apoi nu am mai putut sa platesc. Intrebarea mea este daca sa prescris sau nu pentru ca la vechea adresa imi mai vin plicuri si suna telefonul.Vreau sa spun ca ultima rata am platit-o in ianuarie 2014. Multumesc.

 29. Mă poate lamuri cineva ?!!!!!
  Un împrumut la banca in 2008 pe 10 ani …Am platit ratele până în 2010 …..Executarea silita am primit-o in martie 2017 ….
  Ce se prescrie …intregul împrumut sau ratele din 2010 pina in martie 2014 iar …..restul…. ratele până la împlinirea scadentei in 2018 le plătesc ?!!!!!!!
  Ce se întîmplare cu dobândă ?
  Cum ar face calculul prescripției când datoria este in rate ?!!!!!
  Cred că interesează pe majoritatea altfel sunt vorbe și crearea de iluzii …
  Va mulțumesc celor care a ajuta să înțeleg !!!!!

 30. In anul 2004 am luat cu buletinul frigider si masina de spalat de la Altex. Ratele se plateau direct in magazinul lor, ratele erau pe 3 ani, am platit pana in 2006, ramanand sa platesc inca cca 5-6 rate. De atunci nu am primit nimic referitor la starea creditului. In permanenta am avut cont de salariu deschis la banca, deci puteam fi gasita foarte usor, in 2014 am fost gasita de Anaf pentru restante la CAS , am lichidat datoria toate bune si frumoase. Am un cont in raiff unde imi intra inainte salariul de la un fost loc de munca, iar acum intra alocatia copiilor, si anul trecut cand am schimbat locul de munca am fost nevoita s deschid un alt cont de salariu la ING. Problema este ca in Decembrie 2016 mi-am dat demisia de la locul de munca, din motive personale, si de atunci nu am mai reusit sa ma angajez. La sfarsitul lunii ianuarie primesc mesaj pe telefon de la ING contul ce urma sa il inchid, ca am instaurata poprire. A doua zi ma anunta si Raiff de aceeasi problema. Sun la banca si nu imi pot spune nimic deoarece ei doar au primit aceasta poprire de la un executor din Bucureasti. A trebuit sa astept 2 zile ca banca sa imi poata spune ce executor este . Cautand pe internet reusesc sa gasesc acest executor unde imi raspunde o domnisoara, imi cere CNP-ul si imi spune ca dca vreau sa aflu date despre dosarul meu sa fac o cerere pe care mi-a si trimis-o pe mail, in care practic pe langa ca imi ceream ceea ce ei trebuiau sa imi trimita de drept acasa, eu recunoasteam poprirea. Ce este de facut in aceasta situatie ? Eu nu reusesc sa ma angajez, si nu vreau sa in momentul in care o voi face sa le platesc cine stie ce suma astronomica, pentru ca ei nu mi-au furnizat dosarul.
  Nu trebuisa sa se prescrie?

 31. Un credit luat in mai 2013 si executat silit in 12.12.2014, se poate sa fie deja prescris? Pot afla/verifica undeva lucrul acesta?

  Multumesc!!

 32. Buna ziua. Am si eu o intrebare. In 2006 am facut o rată si pe langa rată mi-a dat si un card de nevoi personale pe 3 ani. După un an am rămas fără munca si am plecat din tara. Între timp am primit la usa tot felul de scrisori de la toate firmele de recuperare. Acum au trecut mai bine de 5 ani de când nu am mai venit nimic in posta. Anul trecut am facut un abonament la orange si am uitat sa plătesc factură 3 zile, după aceste 3 zile mi-a venit de la EOS ROMANIA ca am 2 dosare care trebuie plătite. Am început plăți dar acum nu mai am cum ca asta este Romania iar am rămas fără munca.
  Ce pot face de acum înainte? Mai pot sa-mi faca ceva după tot acest timp?
  Astept un raspuns va rog frumos.
  O zi bună.

  • Buna ziua! Din ce ati spus dvs, am inteles ca ati inceput sa achitati din datoriile vechi. Daca aceasta este situatia, inseamna ca ati recunoscut datoriile , fapt care nu este in favoarea dvs.

 33. Buna ziua

  As avea o intrebare sotul meu acum vreo 12-11 ani de zile a facut un credit de nevoi personale in valoare de 12 mii de euro, creditul a fost mai mult pentru parintii, ei s-au ocupat cu plata ratei o perioda, dupa cativa ani nu au mai platit lasandul cu un sold restant undeva la 3000 de euro. Sotul in momentul de fata nu mai apare in biroul de credite. Nu ia venit niciodata de 6 ani de zile de cand suntem impreuna nici o poprire. In momentul de fata este eligibil pentru credit, ideea este ca imi este teama daca face acest credit, nu stiu sa ma trezesc ca ii se pune vreo poprire in cuantumul datoriei vechi. Creditul este facut la BRD am fost cu sotul acum vreo 2 ani de zile sa ne interesam si ni s-a comunicat ca contractul este vandut si ca datoria este inchisa la BRD, dar nu au putu sa-mi spuna cand a fost vandut si catre cine. El intradevar si-a schimbat domiciliul , telefonul de asemenea.

  Astept un raspuns ,

  Multumesc

 34. Buna ziua,
  In ian 2012 am luat un imprumut de la provident, sotia fiind agent provident. Din cauza unor neintelegeri cu seful ei, director de zona, a renuntat la post. La data de 1.05.2012 ne-am mutat in apartamentul mostenit de la o bunica. Pana atunci, am facut plati, apoi, nimeni nu a mai venit la noi pt recuperarea ratelor saptamanale, desi stiau ca ne-am mutat si stiau si adresa. Noul domiciliu este tot in zona arondata directorului zonal sus-amintit. Noi nu am avut interes sa tragem de ei sa platim datoria si… Pe scurt, nu am mai platit. Termenul de rambursare a unui credit provident este de aprox 1 an si o luna. Practic, in feb 2013, ar fi fost scadent. Ieri, 24.05.2017, am primit poprire salariala. Pe actul primit, scrie ca decizia a fost luata in baza cererii lor de executare din iunie 2016. Intrebare: se poate sa fi intervenit prescrierea? Care sunt pasii de urmat?
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *