Conditii legale pentru ca un ministru sa beneficieze de coloana oficiala

Coloana oficialaFara a avea pretentia sa elucidam tristul caz al politistului mort la datorie, in timp ce conducea coloana oficiala a unui ministru al Guvernului, in articolul de fata vom analiza cazurile in care o coloana oficiala poate fi aprobata in conditii legale.

Pentru inceput, notiunea de coloana oficiala este definita in Codul Rutier la Art 6, punctul 11 (Ordonanta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu completarile si modificarile sale ulterioare) :

11. coloana oficiala – unul sau mai multe vehicule care circula pe drumul public si sunt însotite de unul sau mai multe autovehicule ale politiei rutiere, care au în functiune semnale speciale de avertizare sonore si luminoase de culoare rosie;

Urmatorul punct care trebuie analizat vizeaza Art. 223 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002:

(1) Poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenţei.

(2) Se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează:

a) Preşedintele României;

b) preşedintele Senatului;

c) preşedintele Camerei Deputaţilor;

d) primul-ministru al Guvernului.

(3) În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

(4) Beneficiază de însoţire şi candidaţii la funcţia de Preşedinte al României, pe timpul campaniei electorale, după validarea candidaturii, numai pe raza localităţilor unde au loc activităţile electorale.

(5) Beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere foştii preşedinţi ai României, în condiţiile legii.

(6) Concursurile organizate pe drumurile publice, autorizate potrivit legii, care presupun restricţionarea circulaţiei pe anumite sectoare, precum şi transporturile agabaritice sau speciale vor fi însoţite numai cu aprobarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, în funcţie de disponibilităţi, contra cost, potrivit tarifelor stabilite de normele legale.

In situatii normale, un ministru nu intra pe lista persoanelor care pot beneficia de o coloana oficiala, insa aliniatul 3 prevede si unele situatii exceptionale in care acestia pot fi si ei printre beneficiari.

In acest moment, pentru rezolvarea necunoscutei cu privire la disputa care exista in spatiul public, mai ramane motivul pentru care a fost solicitata coloana oficiala in cazul respectivului ministru. Daca el (motivul) indeplineste exigentele aliniatului 3 din articolul de mai sus, astfel incat situatia sa fi fost una deosebita, care impunea deplasarea de urgenta a ministrului Oprea, atunci suntem doar in preajma unui nefericit accident in care un politist a murit la datorie.

In orice alte conditii insa se impune anchetarea si tragerea la raspundere a celor care ar fi solicitat o coloana oficiala in mod nelegal.

Conditii legale pentru ca un ministru sa beneficieze de coloana oficiala
5 (100%) 6 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *