Amenda de la ONJN? Uite cum o poti contesta

Pentru cei care NU aveti nevoie de o introducere, puteti sari direct la paragraful al 4-lea.

Preambul

O intreaga isterie s-a generat in ultima vreme datorita modului haotic in care s-a rezolvat problema licentierii unor case de pariuri din Romania. Casa de pariuri Bet365 era una dintre companiile care doreau intrarea in legalitate, conform legislatiei romanesti, astfel ca a solicitat licentierea. Aceasta a si fost acordata incepand cu data de 1 Octombrie, intr-o forma temporara.

Problema se pune insa in intervalul 10 Septembrie – 1 Octombrie, cand casa de pariuri a functionat in afara legii. La 10 Septembrie a expirat deadline-ul din partea ONJN (Oficiul national pentru jocurile de Noroc), iar la 1 Octombrie abia urma sa intre in vigoare licenta.

La sesizarea unor terti, ONJN s-a sesizat din nou pentru faptul ca Bet365 a permis parierea in intervalul de mai sus, desi in acel moment nu exista o licenta. Toata lumea insa (atat casa de pariuri, cat si clientii, dar mai ales si ONJN) era oarecum impacata cu faptul ca problema se rezolvase, iar Bet365 intrase in legalitate, chiar daca o legalitate ulterioara momentului.

61729245[1]Ca urmare a acestui fapt, rezultatul il stie toata lumea: cei de la ONJN s-au autosesizat, au solicitat informatii despre toate persoanele care au pariat in perioada respectiva si s-au pus pe aplicat amenzi intre 5000-10000 RON. Acest lucru s-a intamplat cu toate ca intra in atributiile lor sa blocheze accesul la orice site care ofera jocuri de noroc in Romania fara sa aiba o licenta din partea statului roman. Asadar, pentru o vina colectiva a celor trei participanti, in acest moment exact partea care avea la indemana cele mai multe parghii si informatii, utilizatorul, va fi amendata cu sume oarecum mari pentru fapta comisa. Asta cu toate ca vorbim de neglijenta atat in ce priveste ONJN care nu a suspendat activitatea unui site care desfasura activitate fara licenta, neglijenta in ce priveste faptul ca Bet365 nu si-a sistat activitatea temporar, stiind ca au probleme cu licenta, si, in final, neglijenta din partea utilizatorului care nu a verificat zilnic daca site-ul pe care paria de o lunga perioada de timp, mai are sau nu mai are licenta, asta si in conditiile in care anunturile erau ca “s-a rezolvat”.

Contestarea amenzii

E lesne de inteles ca majoritatea pariorilor au fost in eroare de drept, datorita ambiguitatii si modului neprofesionalist in care s-a comunicat. Printre motivele care ar trebui invocate in anularea amenzii ar fi faptul ca pe site-ul respectivului oficiu al Guvernului, in sectiunea “Lista neagra” nu a fost mentionata niciodata mentionata compania in cauza. Singura mentiune apare mult dupa inceperea scandalului, si implicit dupa data de 1 Octombrie.

Amenda, indiferent ca va fi trimisa acasa sau ca se va continua aceasta practica prin chemarea celor in cauza la ONJN va fi consemnata intr-un proces-verbal. Respectivul document poate fi contestat ca orice alt proces-verbal in instanta in termenul de 15 zile de la data cand a fost comunicat celui amendat (asadar, de la data la care persoana a aflat oficial, despre amenda). Termenul de 15 zile este de fapt, din punct de vedere juridic de 17 zile, pentru ca nu se tine cont de ziua in care a fost primit si nici de prima zi dupa ce trec cele 15 zile (aveti practic 15 zile “pline”, ca cetatean sa va ganditi daca doriti sa contestati procesul si abia pe urma sa actionati efectiv). Deasemenea, daca cade intr-o zi nelucratoare ultima zi se va amana pana la prima zi lucratoare.

Taxa de timbru pentru aceasta operatiune juridica este de 20 de lei, indiferent de cuantumul amenzii contestate.

Alte informatii utile

Nu puteti fi obligat in vreun fel sa va prezentati la sediul ONJN si nici sa semnati ceva. Poate fi un prilej prin care ei sa profite de o situatie de stres si sa obtina marturisiri pentru lucruri pe care nu le-ati facut sau le-ati facut intr-un alt fel decat v-ar incrimina. Exista posibilitatea ca datele oferite de cei de la Bet365 sa nu fie suficiente pentru aplicarea amenzii, astfel ca nu ati dori sa ii ajutati tocmai voi 🙂

Nu aveti niciun motiv sa NU semnati procesul-verbal. Semnatura reprezinta luarea la cunostinta (si denota, daca vreti, buna-credinta), nu acceptarea amenzii.

Nu va certati cu ei. Oricum nu acolo se va rezolva problema ci in instanta.

Tudor Simota, director general la Supraveghere si Control in Oficiul Jocurilor de Noroc – “Sanctiunile pentru jucatori vor fi individualizate, cei care au jucat, sa zicem, 50 de lei, nu reprezinta un pericol public”.

Cel mai important aspect este angajarea unui avocat si/sau eventual gruparea in vederea unui proces colectiv impreuna cu alti pariori care se afla in aceeasi situatie.

Vom reveni cu completari. Eventual cu raspunsuri la intrebarile pe care le mai aveti, daca folositi campul de comentarii.

Amenda de la ONJN? Uite cum o poti contesta
5 (100%) 3 votes

One thought on “Amenda de la ONJN? Uite cum o poti contesta

 1. Vreau va intreb> spuneti-mi va rog cum pot demonstra la care data amm primit PV afisat pe usa?
  trebuie de demonstrat ca ai primit la data cand ai depus plangerea sau este suficient e prezumtia ca depui in 15 zile de la afisarea PV?
  sau cum trebuie sa fac?
  sau poate concomitent in plangere trebui sa solicit instantei sa oblige ONJN ca sa demonstreze la ce data a afisat PV? sau solicitarea data se face prin demers separat?
  poate instanta primi pe rol daca eu am mentionat la ce data a fost afisat si din oficu sa oblige ofiiul sa demonstreze data?
  spuneti-mi cum sa fac
  vreau sa depun personal plangerea
  va multumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *