Din ce e alcatuit pretul benzinei sau de ce nu va mai putea scadea acesta mult

Aflati la pompa de alimentare, multi dintre noi ne gandim de ce platim un pret cu doar 30% mai mic decat acum un an, in conditiile in care stim ca un baril de petrol s-a ieftinit de 3 ori in aceeasi perioada.

In primul rand trebuie sa constientizam ca petrolul este doar materia prima din care obtinem benzina, astfel ca, in ciuda faptului ca pretului acestuia scade cu un anumit procent, anumite cheltuieli raman fixe. Dar sa vedem mai intai din ce ar fi alcatuit pretul final al benzinei:

  • pretul materiei prime
  • costurile de prelucrare
  • costurile logistice
  • transport
  • taxe (TVA, taxa speciala de drum, etc.)
  • accize
  • adaos comercial

Din cele enumerate mai sus, scaderea pretului unui baril de petrol afecteaza doar primul punct si, eventual costul de transport (din moment ce pretul barilului scade, deci implicit motorina/benzina, este logic ca si costul la care aceasta este transportata sa scada).

Taxele si accidezele din pretul benzinei

pret benzinaDincolo de pretul barilului de petrol, de costurile de prelucrare/logistice sau de transport ori adaosul comercial, ne vom limita in acest articol la taxele efective care alcatuiesc pretul litrului de benzina. La data la care redactam acest articol el este cel mai des intalnit in jurul valorii de 4.75 lei. Cu el vom lucra in continuare pentru a exemplifica ponderea taxelor.

TVA-ul

Ultima taxa care se adauga la pret este taxa pe valoare adaugata. Pana la 31 Decembrie aceasta era de 24%, dar incepand cu 1 Ianuarie 2016, aceasta taxa a scazut la 20%. Din pretul de 4.75 al unui litri de benzina, TVA-ul reprezinta 0.79 lei. Asadar, daca statul nu ar impune TVA la benzina, pretul unui litru s-ar vinde in benzinarii cu 3.96 lei.

Acciza

Mergand mai departe, in noul Cod Fiscal gasim faptul ca benzina fara plumb este accizata cu 429.59 Euro per mia de litri. Asta inseamna ca in fiecare litru mai platim aproximativ 43 de eurocenti drept acciza, bani pe care benzinarul este obligat sa ii vireze in contul statului pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care am alimentat. Conform cursului la care se calculeaza acciza (ea nu se calculeaza la cursul la zi ci la unul dinainte stabilit pe tot anul), acest lucru inseamna aproximativ 2 lei. Continuand calculul, fara aceasta acciza, pretul ar scadea undeva intre 1.90 si 2 lei.

Supraacciza

Sub numele generic de “Supraacciza” statul a mai introdus o taxa de 7 eurocenti per litru in scopul colectarii unor sume pentru constructia de drumuri si autostrazi. Efectul a fost o scumpire artificiala de aproximativ 0.3 lei per litru. Daca o scoatem din pret si pe aceasta, rezulta ca pretul ar fi sub 1.7 lei.

Pretul fara taxe

Fara a mai incerca sa determinam si cat din impozitul pe profit, cladiri, parc auto, etc. al benzinariilor intra in costul pretului benzinei, 1.7 lei este pretul sub care s-ar vinde benzina daca nu ar exista deloc taxe si accize. Practic ar fi mai ieftina ca apa minerala care se vinde in magazine (fara insa sa fi scos din pretul apei costul TVA-ului, asa cum am facut cu al benzinei!).

Practic, din fiecare leu platit pentru benzina, mai mult de 60 de bani se duc in visteria statului prin impozite si taxe directe.

In atare conditii, scaderea pretului petrolului nu poate influenta decat ce mai ramene: si anume aproximativ 30 si ceva de bani din fiecare leu afisat.

Practic, chiar si daca benzinariile ne-ar da benzina gratis, statul tot ne-ar taxa cu aproape 2.5 lei per litru.

Acesta este motivul pentru care pretul benzinei nu poate scadea in acelasi ritm cu cel al petrolului. Practic, pentru a avea parte de o si mai ieftina benzina, mingea este in terenul statului in acest moment, care ar trebui sa scada din taxe. In mod normal, la 1 Ianuarie 2017 va disparea cel putin supraacciza de 7 eurocenti (deci inca aproximativ 30 bani + 6 (TVA-ul aferent celor 30 de bani)).

Trebuie facuta precizarea ca Romania se aliniaza practicilor din tarile UE in ce priveste cota taxelor din pretul benzinei, dar si in ce priveste preturile totale. Ce ne diferentiaza este puterea de cumparare (la salarii de 3-4 ori mai mici, platim benzina in cel mai bun caz cu 10% mai ieftina).

Taxe care nu mai intra in pretul benzinei

Au mai circulat de-a lungul vremii diferite incercari de defalcare a pretului benzinei, dar multe sufera de inexactitati grosolane. Astfel ca, ceea ce era cunoscuta drept taxa de solidaritate pentru falimentul Bancorex, in cuantum de 1cent per litru nu mai exista in pretul benzinei de aproximativ 5 ani. Deasemenea, taxa de drum nu mai exista nici ea in pretul benzinei de mult mai multi ani.

Din necunostinta sau ignoranta acestea sunt insa prezentate de catre mult persoane drept facand parte din pretul total al unui litru de benzina.

Motorina

In cazul motorinei structura pretului este asemanatoare cu mentiunea ca acciza este usor mai mica.

Din ce e alcatuit pretul benzinei sau de ce nu va mai putea scadea acesta mult
5 (100%) 6 votes

3 thoughts on “Din ce e alcatuit pretul benzinei sau de ce nu va mai putea scadea acesta mult

  1. Taxa de solidaritate si taxa de drum inteleg ca nu mai sunt incluse in pretul carburantilor. Multumesc pt. informatie! Dar m-ar interesa mai mult ce taxe mai sunt incluse?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *