CAP Cluj: 283 mii lei despagubiri pentru proprietarul unei case umbrite de un bloc

bloc-campului-seuleanBoomul imobiliar din preajma anilor 2007 a creat niste “monstri” in materie de urbanistica, afectand iremediabil in unele cazuri locuintele care s-au nimerit sa fie in jur.

Este si cazul unei case din Cluj-Napoca langa care s-a ridicat un bloc cu grave probleme in materie de respectare a unor reglementari care tin de urbanism. Dupa o epopee in Justitie care a durat nu mai putin de 6 ani, Curtea de Apel Cluj a dat intr-un final castig de cauza proprietarilor casei. Aceasta era umbrita de blocul de langa, nepermitand luminii soarelui sa patrunda pentru minim o ora jumate pe zi. Unul dintre efecte a fost ca valorea casei s-a diminuat cu circa 40% ca urmare a constructiei respectivului bloc.

Astfel ca, prin solutie, s-a dispus:

[…]admite acţiunea precizată şi in consecinţă: obligă pârâţii in solidar, la plata către reclamanţi a sumei de 283.757 lei cu titlu de despăgubiri şi 12.992,85 lei cheltuieli de judecată din care 2560 lei către reclamanţi şi 10.432,85 lei în favoarea statului. Decizia este definitivă şi executorie.

Asa cum reiese din motivare, ratiunea care sta la baza obligatii paratilor la plata despagubirilor este faptul ca au fost emise acte administrative fara respectarea normelor legale in vigoare (Primaria Municipiului Cluj-Napoca, respectiv nu nerespectarea proiectului autorizat (in cazul proprietarului blocului construit).

Din motivarea instantei:

Raportul  de expertiza întocmit în cauză de expert tehnic judiciar ing M. E. F relevă în cuprinsul răspunsului vizând  respectarea autorizației emise de către pârât că  a fost respectată parțial autorizația emisă, fiind respectat amplasamentul care corespunde cu PUD -ul avizat prin HCL nr 269/08.07.2008 .

Raportat la înălțimea construcției nou edificate a pârâtului, expertul evidențiază că autoritatea pârâtă, Municipiul Cluj Napoca, nu a respectat ordinul nr 536/23.06.1997 emis de Ministerul Sănătății.

[…]

Instanța  a reținut că în urma măsurătorilor realizate în cadrul expertizei tehnice, realizate de expert tehnic judiciar Lubinschi N. A., se constată ca zona de umbră pe care o lasă blocul  ridicat în baza Autorizației de construire  nr.1210/2008 nu permite însorirea minima de o oră și jumătate zilnic pentru imobilul reclamanților.

[…]

Potrivit art. 2 din Ordinul nr. 536 din 23 iunie 1997 emis de MINISTERUL SĂNĂTĂȚII pentru aprobarea Normelor de igiena și a recomandărilor privind mediul de viața al populației, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 140 din 3 iulie 1997: amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie sa asigure însorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstițiul de iarna, a tuturor încăperilor de locuit. Distanta dintre clădiri trebuie sa fie mai mare sau cel puțin egala cu înălțimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri  reciproc.

Apărările pârâtului Municipiul Cluj-Napoca sub aspectul lipsei faptei producătoare de prejudicii nu pot fi validate întrucât instanța de contencios administrativ a reținut cu caracter irevocabil că a procedat la emiterea actelor administrative cu nerespectarea prevederilor legale, așa cum s-a evidențiat anterior prin evocarea sentinței nr 3476/ 24 Aprilie 2014  a TRIBUNALULUI Cluj și a deciziei nr. 8546/ 22 Octombrie 2014 a Curții de Apel Cluj.

Cu privire la întinderea prejudiciului încercat de reclamanți, Curtea reține că  expertul tehnic judiciar ing. M. E. F. a stabilit că valoarea imobilului, teren si construcție, aflat in proprietatea reclamantilor inainte de edificarea blocului paratului a fost de 195.900 euro (709.393 lei) iar aceasta valoare s-a diminuat cu 40% datorita executiei blocului paratului, aflandu-se o treime din zi in umbra acestuia, valoarea actuala a imobilului reclamantilor ajungand la suma de 425.636 lei. De asemenea, s-a constatat ca lungimea parcelei reclamantilor este de 34,47 m, iar lungimea blocului paratului este de 50,75 m, ceea ce înseamnă că nu numai suprafața construită ci și curtea este umbrită de bloc. Aspectele evidențiate au fundamentat concluzia expertului că prejudiciului suportat de reclamanți se ridica la suma de 283.757 lei.

(Sursa)

CAP Cluj: 283 mii lei despagubiri pentru proprietarul unei case umbrite de un bloc
5 (100%) 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *