Ce sanctiune penala risca Petrom pentru acuzatia de ucidere din culpa?

sonda petrolO stire recenta a facut inconjurul internetului romanesc in ultimele 24 de ore: una din cele mai mari companii din Romania, Petrom, a fost trimisa in judecata pentru acuzatia de ucidere din culpa. Mai exact, acuzatia are la baza moartea unui copil ca urmare a unei intoxicatii cu gaz provenit de la o instalatie a celor de la Petrom.

In legatura cu vinovatia companiei se va pronunta instanta, prin acest articol noi urmarind scopul de a va prezenta ce poate pati o companie de talia celor de la Petrom intr-o astfel de situatie. Condamnarea unei companii este o raritate atat in instantele din Romania (cel putin in raport cu condamnarea persoanelor fizice), cat mai ales in spatiul public. Singurul caz de notorietate aflat pe rolul instantelor noastre in acest moment mai este procesul impotriva Antenei 3 pentru santaj.

Pedeapsa pe care o poate primi o persoana juridica este diferita de cea pe care o poate primi o persoana fizica. Este absolut logic ca nu putem inchide intr-o celula o companie, asa cum facem cu un infractor. Dar o putem amenda, suspenda sau inchide chiar. Pedeapsa principala este, asa cum am spus, amenda. Conform Art. 136 din Codul Penal, judecatorul mai poate aplica insa si alte pedepse complementare, dupa cum urmeaza:

a) dizolvarea persoanei juridice;
b) suspendarea activităţii sau a uneia dintre activităţile persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani;
c) închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani;
d) interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de la unu la 3 ani;
e) plasarea sub supraveghere judiciară;
f) afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare.

Una peste alta insa, daca va fi gasita vinovata, de amenda nu scapa. Codul Penal romanesc foloseste sistemul zilelor amenda pentru a stabili cuantumul amenzii. Asta inseamna ca judecatorul va stabili un numar de zile-amenda, dupa care va stabili si cuantumul unei astfel de zile, iar pe baza unei inmultiri intre cuantum si zile ne va reiesi amenda totala. In cazul unei persoane juridice o zi-amenda poate fi stabilita intre 100 lei si 5000 lei. Tot codul ne mai spune ca acest cuantum se va stabili tinand cont de cifra de afaceri a companiei, iar cum Petrom este una dintre cele mai mari companii din Romania (dupa unii indicatori, cea mai mare) e lesne de inteles ca e posibil ca acest cuantum sa fie stabilit aproape de valoarea sa maxima, deci de 5000 lei. Daca nu ar fi stabilit acel maxim nici aici, unde ar putea fi stabilit, altundeva?

In ceea ce priveste numarul de zile amenda stabilit, trebuie avut in vedere mai intai pedeapsa cu inchisoarea pentru infractiunea de care este acuzata compania (cea pe care ar primi-o o persoana fizica care a comis infractiunea). In functie de aceasta se vor stabili limitele intre care judecatorul poate dicta pedeapsa, conform Art. 137, dupa cum urmeaza:

Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:

a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;

b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, unică sau alternativ cu pedeapsa amenzii;

c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani;

d) 240 şi 420 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa închisorii de cel mult 20 de ani;

e) 360 şi 510 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani sau detenţiunea pe viaţă.

 

In cazul Petrom, acuzatia este cea prevazuta la Art. 192, alineatul al doilea: “Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.” Acest lucru face ca fapta sa fie incadrabila la punctul c), astfel ca judecatorul va trebui sa dea o pedeapsa cu privire la numarul zilelor-amenda intre 180 si 300 de astfel de zile, daca va gasi compania vinovata.

Presupunand ca judecatorul se va opri la mijlocul acestor limite, dar ca in ceea ce priveste cuantumul unei zile-amenda s-a orientat catre maximul de 5000 lei, amenda pe care Petrom risca sa o plateasca, in cazul in care va fi gasita vinovata, este de 1 200 000 lei (5000 x 240). Maximul la care s-ar putea ajunge ar fi de 1 500 000 lei. Bineinteles, nimic nu opreste judecatorul sa stabileasca cuantumul si numarul zilelor-amenda in limite mai mici, astfel incat amenda sa coboare sub acel 1 200 000 lei de care vorbeam.

La aceasta suma s-ar putea adauga si eventuale daune materiale si mai ales morale pentru familia copilului ucis.

Nu in ultimul rand, compania poate fi gasita nevinovata, caz in care nu se va aplica nicio amenda.

Ce sanctiune penala risca Petrom pentru acuzatia de ucidere din culpa?
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *